Eliminating the Back Door in Mixed Use Planning

John Winkler
Senior Associate Principal
Kohn Pedersen Fox Associates, New York City

Located at the center of the Hong Kong-Shenzhen-Guangzhou corridor, One Shenzhen Bay is a large-scaled, mixed-use development that forges a new type of urban habitat. Mediating global and regional culture, the project is global in its vision and local in its influence. One Shenzhen Bay pairs the environmental, economic, and social value of a dense urban street life with a connection to plentiful nature.

One of the foremost challenges facing large development design is how best to integrate them into the city and enhance the surrounding context. The massiveness of such undertakings often overwhelm the human experience and create dead streets. One Shenzhen Bay is designed from the ground up with a strong focus on enhancing the public experience at street level while providing maximum density above.

Towers brought to the perimeter of the project strengthen the street edge and city grid while simultaneously vacating the center of the plot. The center of the plot is used as permeable green space for resident and public use. The landscape of the center is large enough to create its own space and soften the effect of the constructed environment. Public view corridors and sectional distribution of program create a project that has no, “back-door.” Separate program entrances strategically placed stimulate the maximum amount of street interaction. Vehicular and service entrances are separated to minimize dead façade zones and every façade has street-facing retail.